Bent u slachtoffer geworden van een hondenbeet? De beet van een hond is een zeer vervelende gebeurtenis en kan daarnaast veel schade veroorzaken. Zo kunt u fysieke schade oplopen in de vorm van een zichtbare wond of litteken en kan de wond geïnfecteerd raken. Daarnaast kunnen hierdoor ook mentale klachten ontstaan zoals onzekerheid en frustratie door de littekens die u aan de wond(en) over zult houden. Ook kunt u een angst ontwikkelen voor honden die zich uit doordat u niet meer buiten durft te komen of honden in het algemeen ontloopt.

In veel van deze gevallen bestaat er een kans dat u recht heeft op smartengeld na de hondenbeet. De hoogte van deze vergoeding hangt af van een aantal factoren die zullen worden toegelicht in dit artikel.

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de hoogte van uw smartengeld of weet u niet welke stappen u kunt nemen? Neem contact op met Zuid Letselschade om uw mogelijkheden in gang te zetten.

Neem contact op

Hoeveel smartengeld na een hondenbeet?

De hoogte van smartengeld hangt af van een aantal factoren. Om de hoogte te bepalen wordt er gekeken naar uw persoonlijke situatie. Daarnaast wordt er gekeken naar zowel de materiële- als de immateriële schade die na de hondenbeet zijn ontstaan. Het bepalen van de schadevergoeding is maatwerk en kan voor in iedere situatie verschillen. Wel zijn er een aantal factoren vastgesteld, zoals:

  • Het soort letsel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de littekens van de hondenbeet.
  • De ernst van uw letsel. Geneest u binnen een bepaalde tijd zonder klachten of heeft u blijvende littekens en pijn.
  • Carrièrekansen. Bij ernstig letsel kan er worden gekeken naar de carrièrekansen die u mogelijk gemist heeft.
  • De invloed van de beet op uw relaties, studies en vrije tijdsbesteding.
  • Leeftijd en geslacht.
  • Eventueel arbeidsongeschiktheid.
  • Blijvende afhankelijkheid van derden.

Bij het vaststellen van de hoogte van uw smartengeld wordt er gekeken naar uw persoonlijke situatie, de gevolgen van de hondenbeet maar ook vergelijkbare situaties. Deze situaties worden door de ANWB ieder jaar eenmalig vrijgegeven. In deze gids staan alle rechterlijke uitspraken op het gebied van smartengeld per soort letsel.