Schuldloze derde regeling: schadevergoeding voor passagiers

Letselschade opgelopen als passagier, inzittende of opzittende door een verkeersongeval? Dan hebt u recht op een letselschadevergoeding voor misgelopen inkomsten of extra gemaakte kosten.

Zuid Letselschade helpt u aan een eerlijke vergoeding bij letselschade veroorzaakt door een verkeersongeval waarbij u als derde betrokken was.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval is dat altijd schrikken. Als passagier in het openbaar vervoer of als bijrijder in een voertuig kunt u flinke schade oplopen, zowel lichamelijk als geestelijk. Passagiers zijn vrijwel nooit schuldig aan het ongeval. Daarom wordt u door de wet extra beschermd. Op basis van de Schuldloze Derde Regeling wordt uw schade altijd en direct volledig vergoed. Wij helpen u graag bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Zo kunt u al uw aandacht besteden aan uw herstel.

Wat is de schuldloze derde regeling?

De schuldloze derde regeling is een juridische bescherming voor passagiers, inzittenden en opzittenden die betrokken zijn bij een verkeersongeval. Als passagier bent u vrijwel nooit schuldig aan het verkeersongeval. U heeft daarom recht op een volledige schadevergoeding voor uw opgelopen letsel. Deze schadevergoeding dient uitgekeerd te worden door de partij die schuldig is aan het ongeval. Echter, wanneer geen partij aansprakelijkheid voor het ongeval wil erkennen kan er een lange aansprakelijkheidsprocedure volgen. Dat zou betekenen dat de passagier gedurende deze procedure alle kosten als gevolg van het ongeluk zelf betaalt en niet vergoed krijgt. Pas wanneer de aansprakelijkheid bepaald is zou de passagier de schadevergoeding ontvangen. De schuldloze derde regeling beschermt de passagier hiervoor, zodat deze niet met de letselschade kosten blijft zitten zolang er geen duidelijkheid is. Deze regeling zorgt ervoor dat één van de betrokken partijen ongeacht de aansprakelijkheid direct de schadeclaim van de passagier voldoet.

Hoe werkt de schuldloze derde regeling?

Wanneer u als passagier betrokken bent bij een verkeersongeval en geen van de partijen aansprakelijkheid wil erkennen kunt u terugvallen op de schuldloze derde regeling om uw schade direct vergoed te krijgen. U mag zelf één van de betrokken partijen kiezen die uw schade direct moet vergoeden. Dit is de regelend verzekeraar. Deze is verplicht de schaderegeling op zich te nemen en uw schadevergoeding uit te keren. Op die manier hoeft u niet te wachten met het claimen van uw schade tot de aansprakelijkheid is bepaald.

Wanneer later blijkt dat de aangewezen partij niet aansprakelijk was voor het ongeval kan deze de uitgekeerde schadevergoeding verhalen bij de aansprakelijke partij. Uiteindelijk wordt uw schadevergoeding dus altijd vergoed door de aansprakelijke partij.

Wij kunnen ons voorstellen dat er al genoeg geregeld moet worden en dat u liefst alle aandacht aan uw herstel wil geven. Daarom willen wij u graag ontzorgen en helpen bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Als onschuldige derde hebt u recht op gratis juridische hulp.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Schadevergoeding passagier claimen zonder gebruik te maken van de schuldloze derde regeling

Een passagier die betrokken is bij een verkeersongeval is vrijwel nooit aansprakelijk. U kunt dus een schadevergoeding claimen voor uw letsel. De schuldloze derde regeling beschermt een passagier tegen het uitblijven van een schadevergoeding door de lange procedure van het vaststellen van de aansprakelijkheid. Wanneer één van de partijen aansprakelijkheid erkend hoeft u dus geen gebruik te maken van de schuldloze derde regeling. In dat geval kunt u uw schadeclaim direct bij de aansprakelijke partij verkrijgen.

Dit maakt zaken minder ingewikkeld, maar alsnog is het verstandig om een letselschade expert in te schakelen. Wij zijn experts op het gebied van letselschade en weten precies waar u recht op heeft. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op. U komt direct in contact met uw expert en wij starten een lopende zaak vanaf de eerste intake.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Letselschade die wordt vergoed met de schuldloze derde regeling

Als passagier hebt u recht op dezelfde soorten schadevergoeding als enig ander slachtoffer van een verkeersongeval. Deze schadevergoeding kan opgedeeld worden in twee soorten: materiële schade en immateriële schade.
Materiële schade zijn alle schadeposten die in geld zijn uit te drukken. Denk hierbij aan medische kosten, ziekenhuisopname, gemiste arbeidsuren en studievertraging.
Immateriële schade heeft betrekking op de psychische schade die u opgelopen heeft door het auto ongeluk. De schade die u lijdt door verdriet, verlies aan levensvreugde en pijn. Voorbeelden zijn verkeers trauma’s, slaapstoornissen en littekens. Schadevergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Schuldloze derde regeling na een tweede ongeval

Wanneer iemand twee keer betrokken raakt bij een ongeval kan aansprakelijkheid onduidelijk zijn. Is het opgelopen letsel veroorzaakt door het eerste of door het tweede ongeval? Stel u voor dat u als bijrijder een whiplash opgelopen hebt in een auto ongeluk. Een paar weken later stoot u ongelukkig hard uw hoofd op het werk. Welk ongeval veroorzaakt dan uw klachten? Het nieuwe ongeluk op het werk, of waren dit nog klachten van het eerdere ongeval in de auto? Dit vraagstuk kan ten gevolge hebben dat er opnieuw een lange aansprakelijkheidsprocedure ontstaat. Daarom geldt ook hier dat u terug kunt vallen op de schuldloze derde regeling. Er wordt een regelend verzekeraar aangewezen die verplicht is de schaderegeling op zich te nemen en direct uw schadeclaim uit te keren.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Uitzonderingen schuldloze derde regeling

De naam van de regeling zegt het al: de schuldloze derde regeling. De uitzondering op uw recht op deze regeling is dus wanneer u schuld heeft aan het ongeval. Met schuld wordt bedoeld dat u bewust in een onveilige situatie bent gestapt. De uitzonderingen voor het recht op de schuldloze derde regeling zijn:

  • bewust met een dronken bestuurder meerijden.
  • geen veiligheidsgordel dragen.
  • bewust met een bestuurder zonder rijbewijs meerijden.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.

Wij begrijpen hoe vervelend letselschade door een ongeval is en willen u daarom snel en goed helpen. In ons vindt u een letselschade expert waarbij u

  • een lopend traject heeft vanaf de eerste intake;
  • vanaf het eerste moment contact met de behandelaar van de zaak heeft;
  • laagdrempelig en informeel contact heeft.

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade