In deze zomer worden massaal verschillende soorten elektrische fietsen gekocht en gebruikt. Maar weet u hoe het zit met de aansprakelijkheid indien u een ongeval met een elektrische fiets heeft gehad? Aansprakelijkheid en het recht op schadevergoeding werken anders bij verschillende soorten elektrische fietsen. Daarom is het van belang om te weten welke regels voor u gelden.

E-bike 

De e-bike is een elektrische fiets waar u zelf moet meetrappen om vooruit te komen. Tevens stopt de trapondersteuning bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Voor de e-bike geldt eenzelfde aansprakelijkheid als voor een “normale” fietser. 

In de rechtspraak wordt onderscheid gemaakt tussen fietsende kinderen onder de 14 jaar en fietsers van 14 jaar en ouder. Er is namelijk geen minimumleeftijd voor het fietsen op een e-bike.

Dit betekent dat bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser jonger dan 14 jaar de schade normaliter 100% vergoed dient te worden. Alleen indien er sprake is van opzet of aan opzet grenzende bewuste roekeloosheid van het kind kan dit anders zijn. 

Indien er een ongeval heeft plaatsgevonden met een fietser van 14 jaar of ouder geldt er een andere aansprakelijkheid. De bestuurder van het motorrijtuig is dan namelijk aansprakelijk voor de schade van de fietser, tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen. Van overmacht is slechts in uitzonderlijke gevallen sprake. Indien er geen sprake is van overmacht krijgt de fietser altijd minimaal 50% van zijn schade vergoed. Zelfs indien er sprake is van eigen schuld. 

Speed-pedelec

Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Om op een speed-pedelec te fietsen dient u zich aan de regels van een bromfiets te houden. U bent verplicht het rijbewijs AM te bezitten, 16 jaar of ouder te zijn, een helm te dragen en uw speed-pedelec moet WA verzekerd zijn. Ingeval van een verkeersongeluk wordt de mate van aansprakelijkheid beoordeeld op basis van de mate van schuld van de betrokken bestuurders.

Heeft u een ongeval met een elektrische fiets gehad? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze juristen of advocaten. Ons team helpt u graag verder.

Contact opnemen