Ongeluk met paard en letselschade

Paardrijden is een populaire hobby in Nederland. Helaas komen er regelmatig ongevallen voor met paarden die meestal wonden en ernstig letsel kunnen veroorzaken. Paarden zijn sterke dieren en kunnen soms onverwacht reageren. Een trap van een paard of een val van een paard kan aanleiding zijn voor zowel lichamelijk als geestelijk schade. Als slachtoffer van een ongeluk met paard gaat u misschien een moeilijke periode door. Wat voor gevolgen heeft dit voor u? Wie is aansprakelijk voor de schade die ontstaan is en de kosten die dit met zich mee brengt? De specialisten van Zuid Letselschade helpen u graag bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een ongeluk met paard is dat altijd schrikken. U heeft niet enkel verwondingen opgelopen, maar u heeft verlies van inkomsten of maakt wellicht extra kosten. Wist u trouwens dat de bezitter of eigenaar van een paard aansprakelijk is voor de door het paard veroorzaakte schade? Hoe kunt u een juiste schadevergoeding krijgen voor het opgelopen letsel? Wij kunnen u van dienst zijn bij het eisen van een schadevergoeding voor uw opgelopen letselschade naar aanleiding van een paardenbeet, een trap van een paard of een val van een paard. Zo kunt u al uw aandacht besteden aan uw genezing.

Verschillende ongelukken met paarden

Een paard kan regelmatig onvoorspelbaar gedrag vertonen in meerdere hoedanigheden:

  • Paard slaat op hol
  • Paard trapt zijn ruiter
  • Gebeten door paard

Dan komt de vraag op wie de schade verhaald kan worden. Zuid Letselschade zet een aantal aandachtspunten op een rijtje.

Contact opnemen

Aansprakelijkheid voor letselschade door paarden

Aansprakelijkheid manege of bezitter

De bezitter is aansprakelijk voor de door het paard aangerichte schade. Wanneer een ruiter een ongeval krijgt op een manegepaard of tijdens het oefenen in een les op de manege, rijst de vraag wie verantwoordelijk voor de schade is. In de meeste gevallen is de manege aansprakelijk door de ‘bedrijfsmatige inzet van het manegepaard’ en de ruiter vaak (een deel van) de schade vergoed krijgt.

Eigen schuld

Bij letselschade door paarden speelt eigen schuld altijd een rol. Als berijder accepteert u het risico dat u loopt door het oefenen van paardrijden. Bijvoorbeeld bij een paardentrap is er sprake van eigen schuld en dit kan een reden zijn waarom u niet de gehele schade vergoedt krijgt.

Letselschade door paarden in beroepssituaties

Een hoefsmid of een dierenarts kan ook een slachtoffer worden of gewond raken tijdens het uitoefenen van zijn werk met paarden. De eigenaar van het paard kan aansprakelijk gesteld worden voor de opgelopen schade, als blijkt dat de hoefsmid alle benodigde voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.

Kind jonger dan 14 jaar

Is uw kind jonger dan 14 jaar en betrokken bij een ongeluk door een onverwachte beweging van een paard? Dan is de eigenaar of de bezitter van het paard volledig aansprakelijk. Dat wil zeggen dat alle schadeposten van het opgelopen letsel volledig vergoed dienen te worden.

Advies krijgen

Gebeten door paard, wie is aansprakelijk?

Een paardenbeet of een trap van een paard kan voor het slachtoffer ernstige letselschade veroorzaken. Wanneer u bent gebeten door een paard of een trap hebt gekregen rijst de vraag: wie is verantwoordelijk voor de opgelopen schade? In de meeste gevallen is de bezitter of eigenaar aansprakelijk voor alle schade. Daarnaast is de regel van eigen schuld bij paardenbeten en trappen ook van toepassing. Dat wil zeggen dat wanneer een ruiter op een paard stapt, hij ervan bewust is dat dat op eigen risico is. Vaak krijgt de ruiter toch (een deel van) de schade vergoed.

Direct mijn schade claimen!

Schakel juridische hulp in na een ongeval met paard

Wij begrijpen uiteraard hoe ernstig letselschade door een paardentrap of paardenbeet is en willen u daarom snel en goed helpen. U heeft recht op een schadevergoeding van de paardenbezitter. In de meeste gevallen is de eigenaar daarvoor verzekerd. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over uw rechten bij letselschade door een paard? Zuid-Letselschade helpt u graag met het claimen van een passende vergoeding. Wij zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.

Neem contact met ons op!

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade