Alcohol en drugs kunnen een grote rol spelen bij het veroorzaken van verkeersongevallen. Vaak is de schade dan niet te overzien en in het ergste scenario kan rijden onder invloed ook de dood tot gevolg hebben. Het is dan ook niet voor niets dat rijden onder invloed strafbaar is gesteld in artikel 8 van de Wegenverkeerswet (WVW). Wat gebeurt er met de aansprakelijkheid bij ongevallen, waarbij één van de bestuurders onder invloed van alcohol is?

De bestuurder die onder invloed rijdt is in de meeste gevallen persoonlijk aansprakelijk voor de schade, wanneer hij betrokken raakt bij een verkeersongeval. Dit komt doordat aanbieders van autoverzekeringen in hun polisvoorwaarden vaak een clausule opnemen die ervoor zorgt dat de bestuurder niet verzekerd is in het geval dat hij meer heeft gedronken dan de wettelijke limiet. In eerste instantie zal de verzekering de schadevergoeding aan het slachtoffer voorschieten, maar vervolgens wordt deze verhaald op de bestuurder die onder invloed reed. Dit wordt regres genoemd.

Bovenstaande spreekt eigenlijk voor zich, maar wat veel mensen niet weten is dat ook de eigenaar van de auto aansprakelijk kan zijn voor de schade. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer u zich na een feestje door een vriend (die ook te veel gedronken heeft) naar huis laat brengen in uw eigen auto. Als deze vriend dan betrokken raakt bij een verkeersongeval, bent u zelf ook (deels) aansprakelijk voor de schade. Hetzelfde geldt wanneer u uw auto uitleent aan genoemde vriend en die vervolgens onder invloed bij een ongeval betrokken raakt.

Schadevergoeding van verkeersongelukken kan hoge bedragen omvatten. Voor verzekeraars is het mogelijk om deze bedragen uit te keren, maar voor particulieren zijn deze bedragen in de meeste gevallen onbetaalbaar. Denk er daarom altijd goed over na of u wel de auto moet pakken, wanneer u net een biertje te veel hebt gedronken. Heeft u een ongeval meegemaakt en was de andere bestuurder onder invloed? Neem dan gerust contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek. Tijdens dit gesprek zullen wij samen met u kijken wat uw mogelijkheden zijn en wie wij mogelijk voor uw schade aansprakelijk kunnen stellen.

Contact opnemen