Letselschade door kettingbotsing

Door de drukte op de wegen vinden er dagelijks veel verkeersongevallen plaats. Vaak gebeurt er een aanrijding waarbij twee motorrijtuigen betrokken zijn. Een aanrijding van achteren met twee voertuigen wordt een kop-staartbotsing genoemd. Soms zijn er meerdere partijen bij een verkeersongeluk betrokken. Wanneer er tenminste drie of meerdere auto’s op elkaar botsen dan spreken we over een kettingbotsing.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Een kettingbotsing is een ingrijpend verkeersongeval waarbij veel schade ontstaat. Wie is de schuldige bij een aanrijding met meerdere voertuigen? Vaak is het niet altijd duidelijk wie aansprakelijk is bij een kettingbotsing. Soms kunnen ook meer dan één bestuurder aansprakelijk gesteld worden bij een kettingbotsing. Het kan lastig zijn om te bepalen wie welke schade moet vergoeden. Op deze pagina kunt u terecht voor alle informatie rondom een kettingbotsing. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.

Kettingbotsing: wie is er aansprakelijk?

Om te bepalen wie er nu eigenlijk aansprakelijk is bij een kettingbotsing , moet er allereerst gekeken worden hoe het precies in de wet geregeld is. Voor het beantwoorden van die vraag zijn er drie wettelijke bepalingen van belang:

  • In artikel 5 van de Wegenverkeerswet staat dat iedere verkeersdeelnemer zich zo moet gedragen dat hij geen gevaar op de weg veroorzaakt.
  • In artikel 6 van de Wegenverkeerswet bepaalt dat een verkeersdeelnemer zich niet zodanig mag gedragen dat door zijn schuld een verkeersongeval plaatsvindt.
  • In artikel 19 staat dat de bestuurder in staat moet zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien.

In de meeste gevallen kan de aansprakelijkheid bij een kettingbotsing op de achterste automobilist voor de schade van de vóór hem ‘rijdende’ auto verhaald worden. Dit wil zeggen dat de bestuurder die achterop een ander voertuig botst, in beginsel aansprakelijk is voor de ontstane schade.

Bereken uw schade

Schadevergoeding na een kettingbotsing

Als u slachtoffer bent geworden van een ongeval bij een kettingbotsing en daardoor letselschade heeft geleden, zijn er diverse schadeposten die meegenomen kunnen worden in een schadeclaim. De schadevergoeding bestaat uit alle betalingen en schade die het gevolg zijn van de aanrijding. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijke schade en kosten, zoals:

  • Materiële en immateriële schade
  • Letselschade aan alle inzittenden
  • Inkomensverlies
  • De kosten voor een vervangwagen
  • Administratie- en reiskosten
  • Juridische kosten
  • Smartengeld
  • Kosten voor de hulp in de huishouding
  • Reis- en parkeerkosten

Met een materiële schadevergoeding kunt u zowel huidige als toekomstige schade claimen. Zo kunt u bijvoorbeeld schade aan uw kleren claimen, maar bijvoorbeeld ook de huishoudelijke hulp die u voor de rest van uw leven nodig hebt als gevolg van het bedrijfsongeval. Daarnaast krijgt u ook de schade die niet in geld uitgedrukt kan worden in de vorm van een financiële schadevergoeding. De rechter besluit wat een redelijk geldbedrag is voor de onmeetbare schade die u ondervindt. Om er zeker van te zijn dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft is het dus belangrijk een letselschade expert in de arm te nemen.

Direct mijn schade claimen!

Wat kunt u alvast doen als u letselschade door kettingbotsing heeft?

Als u letselschade door een kettingbotsing heeft opgelopen kunt u alvast een aantal dingen regelen om uw zaak te versterken. Zorg eerst voor uzelf door naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Daarnaast zorgt u ervoor dat u de contactgegevens van de andere partij en ook de contactgegevens van eventuele getuigen heeft. Om de schade te claimen, moet eerst iemand aansprakelijk gesteld worden. Dat gaat het beste wanneer er veel bewijsmateriaal verzameld is. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de schade, uw letsel, de remsporen en de verkeerssituatie.

Daarnaast houdt u goed bij welke kosten u maakt. Bewaar alle bonnetjes als dit kan. Houd ook bij welke gevolgen u ervaart van het ongeval bij een kettingbotsing, zowel lichamelijke als psychische klachten. Hierdoor vergroot u uw kansen op het ontvangen van de schadevergoeding bij een kettingbotsing.

Contactformulier invullen

Letselschade verhalen na kettingbotsing

Bent u zelf betrokken geweest bij een kettingbotsing? Mogelijks heeft u daarbij letselschade opgelopen. Het is van groot belang dat juridisch alles juist geregeld wordt. Daar helpen wij u graag bij. Wij kunnen u van dienst zijn bij het beantwoorden van eventuele vragen die u heeft en het claimen van een schadevergoeding bij een kettingbotsing. De experts van Zuid Letselschade zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade