Aanrijdingen met dieren

Betrokken zijn bij een aanrijding is nooit fijn, laat staan wanneer de andere betrokken partij geen persoon, maar een dier is. Een aanrijdingen met een dier gebeurt vaak heel snel en voordat je de kans krijgt om te reageren is het al te laat. Aanrijdingen met dieren komen helaas regelmatig voor. Van het aanrijden van overstekend wild, tot een aanrijding met een ontsnapte hond; een ongeluk zit in een klein hoekje en aanrijdingen met dieren kunnen voor veel schade zorgen.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Heeft u een aanrijding gehad met een (wild) dier en heb je als gevolg hiervan schade opgelopen? Afhankelijk van de omstandigheden is het mogelijk om je schade te claimen. Wij snappen dat zowel de fysieke als zeker ook de emotionele nasleep van een aanrijding met een dier lang kunnen aanhouden. Het beginnen van een juridisch proces kan dan vaak ook een grote stap zijn. Onze letselschade advocaten adviseren en begeleiden u dan ook graag tijdens dit traject.

Ik heb een dier aangereden, wat nu?

Stel u rijdt op een zaterdagavond terwijl het begint te schemeren naar huis en er steekt opeens een dier de weg over. Vaak gaat dit zo snel dat u het pas op het laatste moment opmerkt en een ongeluk niet meer te voorkomen is.

Wat u ook doet na een aanrijding met een dier: rijd niet door! Zet uw auto langs de weg en kijk of u het dier kunt vinden. Gaat hem om een gedomesticeerd dier (een huisdier of tam landbouwdier)? Bel dan 144 en maak een melding van de aanrijding. Kijk of u de eigenaar in de buurt kunt vinden en wissel contactgegevens uit.

Gaat het om een wild dier? Bel dan 112. Doorrijding na een aanrijding is ook strafbaar wanneer het een dier betreft. Indien het dier geen eigenaar heeft, is het belangrijk om de politie in te schakelen.

 

Veel voorkomende aanrijdingen met dieren:

 • Aanrijding met een ree of hert
 • Aanrijding met een paard
 • Aanrijdingen met honden
 • Aanrijdingen met katten
 • Aanrijdingen met loslopend of ontsnapt vee
 • Aanrijding met een vos
 • En een (helaas) toenemend aantal aanrijdingen met wolven
Neem vrijblijvend contact met ons op

Wanneer kunt u de schade na een aanrijding met een dier claimen?

De schade die u oploopt als gevolg van een aanrijding met een dier kan snel hoog oplopen. Al helemaal wanneer het een groot of zwaar dier betreft kan de schade aan zowel uw voertuig als u zelf aanzienlijke proporties aannemen. Schade brengt kosten met zich mee, kosten die u vaak kunt verhalen op een aansprakelijke partij. 

Aangezien het om dieren gaat, lijkt het misschien vreemd dat hier sprake kan zijn van een schuldige partij. Toch is het in enkele gevallen zo dat een persoon aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. In de basis is het zo dat:

 • Huisdieren of landbouwdieren kunnen ontsnappen. Schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier dat eigendom is van een persoon, dient door deze persoon vergoed te worden als het dier duidelijk de veroorzaker was van het ongeluk.
 • Schade veroorzaakt door een aanrijding met wilde dieren kan niet worden verhaald aangezien deze dieren geen eigendom zijn van een persoon.

Afhankelijk van de situatie en de wijze waarop u verzekert bent, is het in sommige gevallen wél mogelijk om uw schade te claimen na een aanrijding met een wild dier. Heeft u een wild dier aangereden? Bel dan de politie en meld de aanrijding. Als u SVI-verzekerd bent kunt u vervolgens een claim indienen bij uw verzekeraar. Let op! Doorrijden na een aanrijding met een (wild) dier is strafbaar. Meld het dus altijd bij de politie en blijf ter plaatse tot de politie arriveert.

Ook wanneer u een huisdier of vee aanrijdt, dient u hier een melding van te maken. Bel in zo’n geval echter niet de politie, maar het nummer 114.

Neem contact op

Schadeposten bij aanrijdingen met dieren

Kunt u uw schade verhalen op een eigenaar of via uw verzekering? Dan is het belangrijk om een lijst bij te houden met de schadeposten die u in de periode na het ongeval tegenkomt. Deze schade kan bestaan uit een materieel en een immaterieel deel. Onder de mogelijke schadeposten na een aanrijding met een (wild) dier vallen bijvoorbeeld: 

 • Medische kosten
 • Reparatiekosten van uw voertuig
 • Overige materiële schade
 • Smartengeld (immateriële schade)

Voor het berekenen van de schadeposten die u kunt claimen is deskundige kennis nodig. De advocaten van Zuid Letselschade kijken samen met u naar uw persoonlijke situatie en bepalen welke schadeposten van toepassing zijn. Wij ontzorgen u graag en zorgen ervoor dat u een eerlijke schadevergoeding ontvangt.

Vraag onze juristen om hulp

Neem contact op na een aanrijding met een dier

Heeft u schade opgelopen door een aanrijding met een dier? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De experts van Zuid Letselschade helpen u om een eerlijke schadevergoeding te claimen. Onze specialisten hebben jaren ervaring en de juiste expertise. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade