Wat is smartengeld?

Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval, verkeersongeval of hondenbeet? Dan kunt u de schade verhalen op de tegenpartij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade. Wanneer u een vergoeding krijgt voor de immateriële schade die u heeft opgelopen wordt er gesproken van smartengeld. Smartengeld kan als volgt gedefinieerd worden:

 

Smartengeld is een financiële vergoeding voor emotionele en psychische schade die uw levensvreugde belemmeren zal als gevolg van een ongeval.

Smartengeld claimen

Immateriële schade en smartengeld

Smartengeld heeft betrekking op immateriële schade. Dit is schade die niet uit te drukken is in een geldbedrag. Bij materiële schade is dit wel het geval. Immateriële schade is niet meetbaar en niet tastbaar, denk bijvoorbeeld aan pijn of verdriet. Dit zijn persoonlijke emoties die zo goed mogelijk dienen te worden ingeschat door een rechter om naar redelijkheid een bedrag vast te stellen. De rechter zal hiervoor ook naar andere soortgelijke claims kijken. 

Onze juristen en letselschade advocaten zetten zich in voor slachtoffers. Wij houden ons enkel bezig met letselschade, waardoor wij steeds up to date zijn van de jurisprudentie.

Bij het claimen van smartengeld is het van belang om uw persoonlijke situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Door snel te handelen en gebruik te maken van bijvoorbeeld een medisch specialist en arbeidsdeskundige heeft u een betere kans op een rechtvaardig bedrag in de vorm van smartengeld.

 

Smartengeld: hoe te claimen?

De eerste stap in het proces om uw smartengeld succesvol te kunnen claimen, is de veroorzaker van uw schade aansprakelijk stellen. Dit is een lastig proces; er moet immers bewezen worden dat uw klachten het directe gevolg zijn van het ongeval en er is nog geen geldbedrag bekend.

Dit proces is voornamelijk weggelegd voor specialisten die uw belangen kunnen behartigen. Wij begrijpen maar al te goed dat u al meer dan genoeg moet regelen en verwerken. Samen met u stellen wij een aansprakelijkheidsbrief op voor de tegenpartij, waarbij alle cruciale informatie wordt samengevat. 

Vanaf dat moment verzorgen wij het proces van A tot Z voor u. Dat doen wij geheel kosteloos. De juridische kosten verhalen wij op de tegenpartij.

Claim mijn schade

Veelgestelde vragen over smartengeld

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een financiële vergoeding voor emotionele en psychische schade die uw levensvreugde belemmert als gevolg van een ongeval.

Is smartengeld belastingvrij?

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan en kan niet worden gerelateerd aan een fiscale bron. U hoeft daarom geen belasting te betalen over smartengeld. Slachtoffers ontvangen het smartengeld in principe als nettobedrag.

Wanneer kun je smartengeld eisen?

U kunt smartengeld claimen wanneer u slachtoffer bent geworden van een ongeval en daar immateriële schade aan heeft overgehouden. Wanneer u kunt bewijzen dat uw schade een direct gevolg is van het ongeval heeft u hier recht op.

Hoe bereken je smartengeld?

Iedere letselschadezaak is uniek. De hoogte van uw smartengeld wordt door de rechter bepaald. Hierbij wordt er gekeken naar soortgelijke claims, de schade die u is aangedaan en uw persoonlijke situatie.

Wie betaalt smartengeld?

De vergoeding zal worden betaald door de aansprakelijke of de verzekering van de aansprakelijke.

 

Staat u vraag er niet bij? Onze ervaren juristen en letselschade advocaten staan voor u klaar!

Neem contact op

Claim uw letselschade