Als voetganger aangereden

Het is ontzettend schrikken wanneer u als voetganger wordt aangereden. Als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer waardoor de lichamelijke schade van een ongeval groot kan zijn. Het is belangrijk dat u zich kunt focussen op uw herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Toch is het ook van groot belang dat juridisch alles goed geregeld wordt. Daar helpen wij u graag bij. Wij kunnen u van dienst zijn bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Zo kunt u alle aandacht aan uw herstel besteden.

Direct mijn schade claimen
Ik wil meer informatie

Als u slachtoffer bent geworden van een ongeval kan uw leven op zijn kop staan. Een ongeluk brengt naast lichamelijke klachten ook stress met zich mee. Wij begrijpen dat het beginnen van een juridisch proces voor u als een zware last kan aanvoelen. Wij helpen u uit de brand.

 

Op deze pagina kunt u terecht voor alle informatie rondom een ongeluk als voetganger, geven we antwoord op uw vragen en lichten we een aantal cases toe van voorgangers. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.

Schadevergoeding voor een voetganger die is aangereden

Wanneer u als voetganger bent aangereden kan dit grote gevolgen hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen of heeft u verlies van inkomen. U kunt hiervoor een schadevergoeding claimen, zowel voor materiële als immateriële schade.

Materiële schade is de schade die in geld uitgedrukt kan worden. Voorbeelden zijn:

 • medische kosten,
 • kosten van schade aan uw kleren,
 • kosten veroorzaakt door studievertraging,
 • kosten voor huishoudelijke hulp die u door het ongeluk kort-of langdurig nodig hebt,
 • verlies van inkomsten.

Immateriële schade is de letselschade die niet uitgedrukt kan worden in geld. Het is emotionele schade die u door het ongeluk ervaart. Voorbeelden zijn verdriet, pijn, angst en verlies aan levensvreugde. Ook voor immateriële schade kunt u een vergoeding claimen. De schadevergoeding voor immateriële schade na een verkeersongeval wordt ook wel smartengeld genoemd.

Er zijn veel verschillende soorten materiële en immateriële schadeposten. Het is begrijpelijk dat u zelf niet aan al deze posten denkt. Twijfel daarom niet om contact met ons op te nemen! Wij kunnen u helpen bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft.

Contact opnemen

Voetganger aangereden en aansprakelijkheid

Voetgangers worden door de wet extra beschermd in het verkeer. De wet maakt namelijk onderscheid tussen sterke en zwakke verkeersdeelnemers. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn sterke verkeersdeelnemers. Voetgangers en bestuurders van niet-gemotoriseerde voertuigen zijn zwakke verkeersdeelnemers. Zwakke verkeersdeelnemers worden door de wet in bescherming genomen, omdat de kans op ernstig lichamelijk letsel na een verkeersongeval voor hen vele malen groter is dan voor een sterke verkeersdeelnemer. Zij zijn simpelweg veel kwetsbaarder in het verkeer.
Extra bescherming betekent onder andere dat een voetganger altijd recht heeft op een schadevergoeding. Zelfs als de schuld bij de voetganger zelf ligt!

Direct mijn schade claimen!

Voetganger aangereden door een auto

Vaak wordt een voetganger aangereden tijdens het oversteken van een weg. De meest voorkomende situatie is een aanrijding op het zebrapad. In dat geval heeft de voetganger geen enkele schuld aan het ongeluk. Maar het kan natuurlijk ook dat de voetganger onvoorzichtig is en zelf de veroorzaker van het ongeval is. Wie schuldig is aan het ongeluk is van invloed op de schadevergoeding voor het opgelopen letsel van de voetganger. Voor alle sterke verkeersdeelnemers is een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer hetzelfde vastgelegd in de wet. Voor bijvoorbeeld een vrachtwagen, bus en motor gelden dus dezelfde regels als voor auto’s.

De automobilist beging een verkeersovertreding

Wanneer de voetganger geen verkeersovertreding heeft begaan is de automobilist 100% aansprakelijk. Dit betekent dat de volledige schadevergoeding, zowel materieel als immaterieel, bij de automobilist verhaald kan worden. Automobilisten zijn bijna altijd WA verzekerd. Dit betekent dat wij de schadevergoeding direct zullen verhalen bij aansprakelijkheidsverzekeraar van de automobilist.

De voetganger beging een verkeersovertreding

Een voetganger is zelf schuldig aan een verkeersongeval wanneer hij/zij een verkeersovertreding beging. Voorbeelden hiervan zijn:

 • door rood licht lopen,
 • op een drukke rijbaan lopen,
 • zonder kijken de weg oversteken.

Zelfs wanneer de voetganger (deels) door eigen schuld is aangereden zal minimaal 50% van de schadevergoeding op de automobilist verhaald worden. Dit is een extra recht vastgelegd in de wet dat voetgangers krijgen vanwege hun grote kwetsbaarheid in het verkeer.

Automobilist en voetganger begingen beiden een verkeersovertreding

Wanneer zowel voetganger als de automobilist een overtreding begaan en daarmee evenveel schuld aan het ongeluk hebben, zal de automobilist tussen de 50 en 100 procent aansprakelijkheid gelasten. Dit betekent dat de voetganger tussen de 50 en 100% van zijn/haar totale letselschade vergoed krijgt.

Bent u aangereden door een auto terwijl u zelf te voet was? Wij begrijpen dat u zich volledig op uw herstel wilt focussen. Wij kunnen u helpen bij het claimen van de letselschadevergoeding waar u recht op heeft. In ons vind u een letselschade expert waarbij u:

 • een lopend traject heeft vanaf de eerste intake;
 • vanaf het eerste moment contact met de behandelaar van de zaak heeft;
 • laagdrempelig en informeel contact heeft.
Neem contact met ons op!

Voetganger aangereden door een brommer/scooter

Scooters en brommers behoren tot de sterke verkeersdeelnemers. Dit betekent dat de wet een aanrijding tussen een voetganger en een brommer/scooter hetzelfde benaderd als wanneer een voetganger wordt aangereden door een auto. Dit betekent dat de aansprakelijkheid voor het ongeval voor een automobilist en een bestuurder van een brommer/scooter gelijk zijn:

 • Wanneer de bestuurder van de brommer/scooter de verkeersovertreding begaat, draagt de bestuurder 100% aansprakelijkheid.
 • Wanneer zowel de bestuurder van de brommer/scooter als de voetganger een verkeersovertreding begaat, draagt de bestuurder tussen de 50 en 100% aansprakelijkheid.
 • Wanneer enkel de voetganger de verkeersovertreding begaat draagt de bestuurder toch minimaal 50% aansprakelijkheid.

De proportie van de aansprakelijkheid van de bestuurder is evenredig aan de proportie van de schadevergoeding die de voetganger ontvangt. Dit betekent dat wanneer de bestuurder 75% aansprakelijkheid draagt, de voetganger 75% van de letselschade vergoedt krijgt. Dit geldt voor zowel materiële als immateriële schade.

Bent u als voetganger aangereden door een brommer of scooter? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij starten een lopende zaak vanaf de eerste intake en u wordt direct in contact gebracht met de behandelaar van uw zaak.

Contact opnemen

Voetganger aangereden door een fietser

Zowel een voetganger als een fietser behoren volgens de wet tot de zwakke verkeersdeelnemers. Ze worden beiden door de wet extra beschermd in het verkeer. Dit betekent dat een voetganger die is aangereden door een fietser niet per definitie recht heeft op een schadevergoeding. In dit geval zal gekeken worden naar de schuldvraag. Wie is welke overtreding begaan. Op basis van die informatie zal dan de aansprakelijkheid en dus de schadevergoeding beoordeeld worden.

Bent u als voetganger aangereden? Neem vrijblijvend contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn iedere dag telefonisch bereikbaar. U kunt ons ook mailen, een bericht sturen via whatsapp of het contactformulier invullen. Wij helpen u graag bij het claimen van uw letselschadevergoeding!

Stel een vraag aan onze juristen

Hoe verloopt het proces bij Zuid Letselschade?

1.
Vertel ons uw verhaal
2.
Wij inventariseren de situatie en leggen u uw mogelijkheden voor
3.
Uw persoonlijke specialist start het juridische proces. Het contact is informeel en u wordt op de hoogte gehouden in begrijpelijke taal.
4.
Wij onderhandelen voor een eerlijke vergoeding vanuit de tegenpartij. Mocht dit niet lukken dan gaan wij procederen.
5.
Wij regelen alles en houden contact met u. Na afloop van het traject ontvangt u het resultaat. Volledig gratis.

Claim direct uw letselschade