U heeft buitenshuis gegeten en u voelt zich hierna niet goed. Het kan zijn dat u een voedselvergiftiging heeft opgelopen. U kunt dit oplopen door slechte hygiëne van restaurants, cafetaria, winkels, snackbars maar ook van fabrikanten van etenswaar. Bij een voedselvergiftiging kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. Bij Zuid Letselschade begeleiden en helpen wij u graag hierbij!
Bij opgelopen letselschade door een voedselvergiftiging is het belangrijk om de veroorzaker aansprakelijk te stellen. U kunt materiële en immateriële schade oplopen hierdoor. Zodra de veroorzaker officieel aansprakelijk is gesteld voor uw voedselvergiftiging, krijgt u een schadevergoeding. Het is belangrijk dat uw klacht gegrond is, anders kunt u zelf strafbaar worden gesteld.
Symptomen bij een voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging komt door besmet voedsel. Dit is vaak het gevolg van slechte hygiëne waar het eten wordt bereid. Bacteriën, virussen en schimmels zorgen er voor dat uw eten besmet wordt en kunnen bij u schade veroorzaken.
Bij een voedselvergiftiging verschillen de symptomen. Veelvoorkomende symptomen bij een voedselvergiftiging zijn:
- Misselijkheid
- Braken
- Diarree
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Koorts
Deze symptomen moeten binnen twee dagen verminderen. Indien dit niet het geval is, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. In sommige gevallen zijn de symptomen ernstig en kunt u worden opgenomen in het ziekenhuis.
Aansprakelijkheid bij voedselvergiftiging
Er is een allergenenwetgeving van de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die van toepassing is op alle aanbieders van voedingsmiddelen. Zij moeten, voor zowel voorverpakte als onverpakte producten, allergenen informatie delen met de consument. Mocht u een voedselvergiftiging oplopen, dan doet de NVWA onderzoek naar de besmettingsbron van uw voedselvergiftiging. Als de veroorzaker van de besmettingsbron wordt achterhaald kunt u deze partij aansprakelijk stellen. U heeft dan recht op een schadevergoeding.
Schadevergoeding claimen bij voedselvergiftiging
Heeft u letselschade opgelopen bij een voedselvergiftiging? Denk hierbij aan medische kosten die zijn gemaakt die niet door de zorgverzekering worden vergoed. Hieronder valt ook het verliezen van uw inkomen doordat u een tijd niet kunt werken of als u hulp in het huishouden nodig heeft (gehad) omdat u te ziek bent om het zelf te doen. Alle financiële schade die u heeft wordt door de veroorzaker vergoed.
Als u een allergische reactie heeft door voedsel is het mogelijk om een schadevergoeding te claimen bij de veroorzaker. Echter is het dan belangrijk om te weten of de veroorzaker u heeft geïnformeerd, schriftelijk of mondeling, over allergenen in het etenswaar. Mocht dit het geval zijn, dan is de consumer zelf verantwoordelijk. De consument moet voor de volgende 14 allergenen gewaarschuwd worden volgens het NVWA:
- Glutenbevattende granen
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Pinda
- Soja
- Melk
- Noten
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfiet (bij concentraties van meer dan 10 mg)
- Weekdieren
- Lupine
Wij van Zuid Letselschade begrijpen hoe vervelend letselschade is. Wij willen u daarom zo snel en goed mogelijk helpen. Bij ons vindt u een letselschade expert waarbij u:
- Een lopend traject heeft vanaf de eerste intake;
- Vanaf het eerste moment contact met de behandelaar van de zaak heeft;
- Laagdrempelig en informeel contact heeft.